Verenigingen die bij ons gehuisvest zijn


Het café en de aangrenzende zaal zijn al vele jaren de thuisbasis van diverse lokale verenigingen. Al vrij snel na de opening van het café werd in 1927 de handboogvereniging Soranus opgericht welke tot op de dag van vandaag hier de thuisbasis heeft, compleet met de benodigde schietbanen en bijbehorende materialen.

Ook sportieve clubs ontbreken niet. Ons café huisvest verenigingen zoals de biljartvereniging en de voetbalclub Boekoel.

En zeker mogen we onze muzikale vertegenwoordigers niet vergeten: De harmonie Amicitia Boukoul en Samba Douro, een Braziliaanse percussie-groep. Zij verzorgen veelal de muzikale omlijsting van lokale festiviteiten.

En last but not least: Onze vriendenclub de Hoessjötters en carnavalsverenigingen CV de Kwekkerte en de Hoeskwakers.

Wie was Soranus?

Krijgsman Soranus is een legendarische Bataafse krijgsman die vocht in het Romeinse leger ten tijde van Keizer Hadrianus (117-138). In de oorlog tegen de Pannoniërs betoonden de Bataafse hulptroepen grote heldenmoed door de Donau met hun paarden over te zwemmen en de nietsvermoedende vijand op de vlucht te jagen.

De Donau was in die tijd de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Keizer Hadrianus bewonderde na die prestatie de Bataven niet alleen om hun bedrevenheid in het zwemmen en hun heldenmoed, maar verbaasde zich ook over de vastheid van hun arm, de juistheid van hun oog en de vlugheid van hun vingers.

Volgens de overlevering schoot de Bataafse krijgsman Soranus op een dag een pijl af, onmiddellijk gevolgd door een tweede die de eerste, in het midden getroffen, voor de voeten van de keizer deed neervallen. Op de grafsteen van Soranus werd een opschrift aangebracht om de held te eren. De steen is verloren gegaan, maar het gedicht is bewaard gebleven. Het is een 11-regelig gedicht in hexameters en luidt in een vertaling in proza:Ik ben de man die eens in Pannonië bij ieder bekend was. Van duizend sterke Bataven was ik nummer één. Ik presteerde het om, onder toeziend oog van Hadrianus, het diepe water van de brede Donau over te zwemmen, en dat in volle wapenrusting.

Een afgeschoten pijl kon ik in de vlucht met een andere pijl doorklieven.

Niemand was mij de baas, geen Romeinse soldaat met zijn speer en geen Parthische barbaar met zijn boog. Hier lig ik nu, mijn daden heb ik vereeuwigd in steen. Zou iemand mijn prestaties kunnen evenaren? Ik denk van niet, maar als het lukt, bedenk dan wel: ík heb het voorbeeld gegeven, ík was het eerst.
amicitia-boukoul1

BC Boekoel Biljart vereniging

Handboogvereniging-Soranus

Handboog vereniging Soranus

amicitia-boukoul

Harmonie Amicitia Boukoul

logo-kwekkert

CV de Kwekkerte Boekoel